מדוע דיאטות אינן עובדות לאורך זמן?

מחקרים שנעשו בשנתיים האחרונות העלו שלושה נתונים מעניינים: קרוב למחצית מהאוכלוסייה בארה”ב סובלים מעודף משקל, אחד מכל שלושה אנשים נמצא בדיאטה בכל רגע נתון והחשוב ביותר: 85% מאלו שניסו/מנסים לעשות דיאטה, אינם עומדים ביעדם וחוזרים בסופו של דבר למשקלם הקודם.

המילה דיאטה הפכה למילה שבשגרה ואנו נוהגים להשתמש בה באותה תדירות שאנו שואלים אדם שפגשנו “מה נשמע?”. רק בשנים האחרונות הומצאו מעל 100 דיאטות שונות. מחיפוש מהיר בגוגל עולות מעל 50 מיליון תוצאות הקשורות לדיאטות. אך יחד עם כל שפע המידע הזה – ממידע אינטרנטי, דרך ספרות רבה בנושא ועד סדנאות והרצאות – נראה שמשהו אינו עובד כשורה.

נאמר כבר הכל על החברה המערבית בת ימינו, אך דבר אחד לא נוכל להכחיש: אנחנו רוצים הכל מהר, כאן ועכשיו. דבר שמתיישב מצוין עם העובדה שמעטים האנשים שבוחרים שינוי מהותי באורח החיים, ותחת זאת מעדיפים דיאטת בזק שתוריד אותם במשקל ותספק תוצאות בהקדם – ואם אפשר תוך שבועיים, מה טוב. למרות שהפיתוי לרדת במשקל תוך זמן קצר באמת קוסם ומפתה, אנו צריכים להסתכל צעד אחד קדימה ולחשוב מה יקרה יום לאחר הדיאטה (בתקווה רבה שהיא בכלל עבדה).

המונח דיאטה, שנלקח מיוונית ומקורו אורח חיים, עשה הסבה ועבר לשמש אותנו בהקשר של ירידה במשקל. אך להשפעותיה של הדיאטה כמו שאנו קוראים לה, עלולות לעיתים להיות תוצאות לא נעימות שעלולות לפגוע בנו, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית.

כעת, ננסה להבין מדוע:
מראשית ימינו יצרנו וקיבלנו על עצמנו דפוסי התנהגות ותבניות חשיבה שאנו מתנהלים לפיהם. לכל אחד מאיתנו יש הרגלים שהביא עימו מהבית ומהסביבה בה גדל. ברובנו המכריע נחקקו משפטים שמלווים אותנו עוד מהילדות כמו “אם לא תסיים את האוכל יבוא שוטר”, “חייבים לגמור הכל מהצלחת” וכו’. משפטים תמימים אלו יוצרים בנו הרגלים שהולכים איתנו גם שנים אחרי שהתבגרנו ועזבנו את בית ההורים מבלי ששמנו לב. אולי משום כך לא תוכל להיות דיאטה המדברת אל כולם באותה שפה, כיון שלכל אחד מאיתנו הרגלים, דפוסי חשיבה והתנהלות שונה.

דרישות גבוהות שאינן יכולות להישמר לאורך זמן – לרוב הדיאטות יש הגבלה, בין אם במספר הקלוריות, כמות הפחמימות, כמות החלבון וכיו”ב. לכן, הדיאטה תוביל אותנו למאבק תמידי ולמלחמה פנימית, כיוון שלמעשה לא נעשה שום שינוי שורשי בהרגלים. דפוסים שמלווים אותנו שנים ארוכות לא יכולים להישבר ביום, ולעיתים את השינוי המיוחל מקדים הייאוש המתסכל, שמביא לירידת המוטיבציה וחזרה למצב הקודם, עם עוד מנת תסכול גדושה ועל הדרך עוד כמה קילוגרמים מיותרים.

חוסר באבות מזון- רוב הדיאטות כיום מתאפיינות בהורדה של סוג מזון מסוים (למשל: דיאטת פופקורן, אטקינס, דיאטת כרוב). לעיתים חוסר במתן מזון מסוים עלול ליצור מצב קיצון לגוף, שיגרור אחריו שרשרת תהליכים לא רצויים בעלי השפעה שלילית. לדוגמא: המוח והלב שלנו זקוקים לגלוקוז אשר מגיע מפחמימות בשביל לתפקד כראוי. זהו מקור הדלק העיקרי שלהם, לכן שינוי משמעותי בכמות הפחמימות יכול ליצור היפוגליקמיה (ירידה ברמת הסוכר) שמוביל לעצבנות, בלבול ועייפות.

אכילה רגשית – תופעה שכיחה המאופיינת במצבים בהם אוכל מגיע כ”פתרון” למצבים רגשיים מסוימים כגון לחץ, כעס, עצב או אפילו שעמום. רבים נוטים לייחס לאכילה רגשית תכונות של אופי חלש או סתם חוסר מוטיבציה, במקום להבין שישנה בעיה שהפתרון שלה לא יגיע באמצעות תפריטי דיאטה שונים. חשוב להבין במצב כזה שההשמנה היא רק סימפטום והדיאטה תהווה מעין פלסטר זמני על פצע הדורש טיפול מעמיק יותר.

“אוכל אסור, אוכל מותר”- עצם הידיעה שיש משהו שידינו אינה משגת כבר מעורר אצלנו כמיהה והשתוקקות לדבר. כמו בחיים, כך גם בדיאטה, כאשר מזונות המוגדרים כאסורים יוצרים לנו קונפליקט ומזמנים התמודדות והתעסקות מיותרת מול האוכל, כיוון שעד שלא נשיג אותו לא נגיע לרגיעה אמיתית. אנו לומדים להתייחס לאוכל כאל אויב ומנהלים מולו מלחמת התשה, שבה רק לנו יש מה להפסיד.

ככל שאדם עבר יותר דיאטות וחווה יותר פעמים ירידה המלווה בעלייה חזרה במשקל, כך מואט קצב חילוף החומרים שלו, הגוף שורף פחות קלוריות במנוחה, ויהיה קשה יותר להוריד במשקל בניסיונות הבאים – מעין מעגל שלילי שמזין את עצמו. וזאת מבלי לדבר על הייאוש ההולך וגדל, התסכול והערך העצמי כאשר החלטנו לפעול אך ללא הצלחה.

אז חברים יקרים, אין סיבה להתייאש – צריך פשוט לעשות את הבחירה, להגביר מעט מודעות בכל הקשור לאוכל ולהבין שלעיתים נדרשת מאיתנו השקעה בשביל לעבור שינוי ממשי שילך איתנו שנים קדימה. שינוי אמיתי צריך להגיע מבפנים. אני ממליצה לחתור אל עבר אורח חיים בריא שיקנה לנו חיים יותר איכותיים וחיוניים. המונח אורח חיים בריא אולי נשמע לעיתים כמשהו ערטילאי שרחוק מאיתנו שנות אור, אך בסך הכל צריך להקדיש יותר תשומת לב למה שמכניסים לגוף ועם האנרגיה הזו לצאת החוצה ולהתחיל לזוז. כמו כן אני ממליצה על פעילות גופנית לפחות 2-3 פעמים בשבוע, כזו שתגרום לכם להרגיש יותר טוב עם עצמכם, שתספק אתכם, תעלה את מצב הרוח ורמת האנרגיה ותגרום לכם לרצות עוד ממנה. בהצלחה חברים!

דילוג לתוכן